Houten Vloer Schuren: Hoe Doe Ik Dat?

Een houten vloer schuren lijkt een klus die alleen door professionals gedaan kan worden. Om zeker te weten dat dit vakkundig gedaan wordt, kunt u daar ook het beste van uitgaan. Doorgaans is een houten vloer een duur product in de aanschaf, vandaar dat men er vaak voor kiest om hier zelf niet zijn vingers aan te branden zodat u uw product niet verwaarloosd. Gaat u toch zelf aan de slag, dan rest de vraag uiteraard: hoe doe ik dat? Hieronder staat stapsgewijs beschreven hoe u aan de slag gaat.

Stap 1: de juiste materialen

Voordat u begint aan het schuren is het erg belangrijk dat alle materialen aanwezig zijn. Hier een opsomming van de benodigde materialen:

  • Parketschuurmachine
  • Kantschuurmachine
  • Verfkrabber
  • Hamer
  • Spijkertrekker
  • Afbijtmiddel
  • Vochtige dweil

Stap 2: spijkers wegslaan of verwijderen

Zorg ervoor dat alle spijkers minimaal 3 mm de vloer ingeslagen worden. Spijkers die uitsteken of hun grip verloren hebben in het hout dienen te worden verwijderd met een spijkertrekker.

houten vloer schuren hoe doe ik dat

Tijdens de eerste schuurgang. De schuurrichting is goed te zien

Stap 3: het grove schuurwerk kan beginnen

Gebruik als eerste de grote parketschuurmachine en breng het grove schuurlinnen aan. Beweeg de parketschuurmachine in een schuine baan 45 graden over de vloer, steeds in dezelfde richting. Houdt er rekening mee dat u steeds aan het einde en aan het begin van de geschuurde baan de schuurtrommel omhoog haalt. Het grove schuurlinnen kan zich namelijk razendsnel in het hout vreten. Voor de tweede schuurbeurt kunt u het middelgrove schuurlinnen aanbrengen. Ditmaal schuurt u in de lengterichting van de planken. Na deze tweede schuurbeurt kunt u beginnen aan de derde en laatste schuurbeurt met de grote parketschuurmachine. Breng nu het fijne schuurlinnen aan en schuur wederom in de lengterichting van de planken.

houten vloer schuren hoe doe ik dat

Ook tijdens het schuren…

Stap 4: schuur met de kantschuurmachine de lastig te bereiken plekken

Om ook de lastige plekken te kunnen schuren, gebruikt u de kantschuurmachine. Ook in dit geval schuurt u driemaal in dezelfde volgorde als met de grote parketschuurmachine. Eerst grof, daarna middelgrof en eindigen met fijn.

Stap 5: de laatste plekjes wegwerken

Het kan gebeuren dat er hier en daar nog wat lak of olierestjes op de vloer zitten. Met name op de moeilijk bereikbare plekjes (radiatoren, houtkachels). Hiervoor kunt u gebruik maken van de verfkrabber. krab hiermee de restjes eraf en houdt rekening dat u niet te diep en te hard krabt zodat de vloer egaal blijft en er geen kuilen ontstaan. Blijven er alsnog plekjes over? Gebruik dan afbijtmiddel en laat dit even een paar minuten intrekken en verwijder de restjes alsnog met de verfkrabber.

houten vloer schuren hoe doe ik dat

De vloer wordt gedweild na het schuren

Stap 6: maak de vloer schoon

Als het schuren is gedaan, kunt u de vloer gaan stofzuigen. Zorg dat alle stof van de vloer verdwenen is en dweil daarna de vloer met een vochtige dweil. Als u deze stap hebt gehad kunt beginnen met de verdere afwerking van uw houten vloer.

Ziet u het nog niet zo zitten om dit zelf te gaan doen, dan bieden wij uiteraard onze hulp en doen wij dit voor u. Bereken hieronder uw prijs voor het onderhoud van uw vloer en vraag geheel vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op via ons contactformulier.

IN 2 MINUTEN EEN PRIJS BEREKENEN